Historie

Nadat in 1947 de eerste Ferrari in Italië het levenslicht zag, werd wijlen Prins Bernhard een van de eerste prominente klanten van Ferrari in de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw. De unieke relatie tussen Enzo Ferrari en de Prins heeft er uiteindelijk toe geleid dat er in Nederland een distributeur werd aangesteld en dat er meer en meer Ferrari-rijders en enthousiastelingen in Nederland kwamen.

Toch was het zien van een Ferrari in de jaren vijftig en zestig een unicum. Moeilijk voor te stellen, nu er vandaag de dag naar schatting bijna 2000 Ferrari’s in Nederland rondrijden. De echte Ferraristi uit die jaren wisten waar bijna elke interessante auto zich bevond en de Ferrari-eigenaren troffen elkaar dan ook regelmatig bij racefeesten als “Racing around the Cables”.

1e Internationale meeting Zandvoort

Toen enkele Nederlandse Ferraristi met hun auto’s wat meer wilden dan ritten en korte sprints, werd besloten om in navolging van dergelijke meetings in Engeland, België en Duitsland op het circuit van Zandvoort echte races met Ferrari’s te organiseren. Na het eerste grote Ferrari-evenement te Zandvoort, werd op 28 januari 1983 door Hans Hugenholtz, Nico Koel en Steven Sandberg de Ferrari Club Nederland opgericht. Prins Bernhard werd al snel een zeer gewaardeerd clublid en bleef dat tot aan zijn overlijden in 2004.

Het doel was en is nog steeds om alle echte Ferraristi, Ferrari-bezitters en niet-bezitters, bijeen te brengen, evenementen te organiseren en samen van het magische merk te genieten en er natuurlijk mee te rijden. Sindsdien vond al vele malen Italia a Zandvoort plaats (met bijvoorbeeld de eerste 288 GTO-race en de eerste F40-race ooit). De inmiddels beroemde Ferrari Challenge, waar sinds 1993 met de 348, de 355, de 360, de 430 en nu de 458 wereldwijd races wordt gereden, is voortgekomen uit deze clubraces en een initiatief van de Ferrari Club Nederland!

1985 Paleis Soestdijk

Behalve Italia a Zandvoort werden en worden fabrieksbezoeken, rally’s (in binnen en buitenland), rijderstrainingen, praatavonden en andere geweldige evenementen georganiseerd. En niet te vergeten is er het fantastische clubmagazine “Gli Amici della Ferrari”. Naast de Engelse Ferrari Owners Club, de Ferrari Club France en zusterorganisaties in alle landen, is de Ferrari Club Nederland nu niet alleen één van de grootste, maar ook een van de meest actieve verenigingen van Ferrari-eigenaren met nu rond de 500 leden en 350 begunstigers. De Ferrari Club Nederland mag zich dan ook met trots dé officiële Ferrari Owners Club van Nederland noemen!